Zas, zas

2015-08-23

Miro, a través del vidre opac, el paisatge que s'estén com un immens llençol d'un llit per fer. Ones de gespa mogudes pel vent, bressol d'arbres amb ulls que posen música a l'aire del nord. Puntillisme multicolor en les flors que broten entre les herbes verdes. Una línia irregular separa el cel de les muntanyes, totes llunyanes. Núvols com pintades de nen en un gran mural blau clar. I creuant-ho tot, ganivet afilat de plata, el riu. Espasa ondulant al vent: zas, zas.

És l'hora.

La humanitat es composa de bipolaritats: vencedors i vençuts, forts i febles, sans i malalts. Totes les versions intermèdies són intents d'acostar-se als pols, grisos que cerquen el blanc, grisos que cerquen el negre. Cap color, tots els colors. Malgrat cada matís, milions i milions d'espectres entre una gama i l'altra, allò que els separa és en el fons una línia fina, a voltes invisibles, zigzaguejant. Espasa ondulada al vent: zas, zas.

Com es declara, l'acusat?

Culpable. Pels meus ulls i pels dels demés, per a boigs i sensats, amics i enemics. Culpable.

- Aquest jurat el condemna a execució per injecció letal.

L'iris verd, amb les parpelles subjectades per fils invisibles, es mourà boig entre la còrnia blanca, cercant una escapatòria impossible. La minúscula punta de la mà robòtica se m'acostarà amb fredor, lentament. La suor em courà dins els ulls. Una agulla fina a mil·límetres fent un soroll eixordador, no per escandalós sinó per anar associat al pànic. Igual que els gos de Pavlov salivava, estímul-resposta. Al costat del braç metàl·lic una llum minúscula escrutarà les venes del globus ocular, cada cop més marcades i semblarà dubtar a quina d'elles ordenar la punxada. Cridaré, com a propietari d'aquest ull, faré moviments bruscos, però estaré lligat a la cadira dels condemnats a mort. Veuré de refiló les siluetes dels testimonis de l'execució. Tots diran, com jo ara: culpable. I l'agulla farà un zig-zag ràpid, com el riu creuant el prat, com l'espasa ondulant al vent amb la que els vaig matar a tots: zas, zas. Culpable.

Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.