Tales from the Loop (1 temporada)

2020-06-15

Com ja vaig dir en parlar de Upload, és difícil o em resulta difícil a mi, trobar sèries bones a Amazon Prime Video, potser perquè estigui poc habituat a aquesta plataforma o perquè és de la que menys es parla i, per tant, de la qual saps menys coses. Vés a saber. No obstant això, no recordo on ni qui, em va recomanar Tales from the Loop (Històries del Bucle), una sèrie creada i escrita pel guionista Nathaniel Harpern, estrenada aquest 2020 sota la producció d'Amazon.

La història se centra en un petit poble, com ja és habitual, d'algun racó dels Estats Units, en què tots o gairebé tots els habitants treballen directament o indirecta per una mena de macro estructura mig governamental i mig privada anomenada Loop, en la qual tenen lloc un seguit d'experiments relacionats amb fenòmens físics i tecnològics. En els vuit episodis de la primera temporada, cada un amb certa independència dels altres encara que amb alguns nexes comuns (la família de Loretta, interpretada per Rebecca Hall, acostuma a estar enmig), la connexió de cada personatge amb aquest complex científic i tecnològic i, el quid de la qüestió, els fenòmens d'alteració de la realitat que, a causa de The Loop, pateixen aquests personatges.

En primer lloc dir que la sèrie té un producció magnífica, és d'una qualitat d'imatge, guió i estructura que es venien -o jo venia- trobant a faltar, ja que no es tracta de sèries frenètiques plenes de components socials barrejats amb tics cap a l'actualitat, sinó que té una estructura o un ritme clàssics, més pausada, convertint cada capítol gairebé en una petita pel·lícula. A nivell argumental cap o gairebé cap de les trames es caracteritza per ser extremadament original i fins i tot n'hi ha algunes que s'assemblen molt a altres ja vistes i que tenen cert aire a Black Mirror o a The X-Files; el que dota de personalitat a Tales from the Loop és com estan explicades. La seva cadència, l'acurada presentació de personatges i escenaris i sobretot, una boira de misteri que aconsegueix romandre i embolicar-ho tot, una sensació de que se't revelarà alguna cosa inesperada, que la veritat està allà fora (o allà dins, ja que el bucle és subterrani), fent que més enllà de la tensió dramàtica de cada episodi, n'hi hagi una de fons que dóna continuïtat a la sèrie. A més, com deia, tot i que alguns dels temes ja estan vistos (intercanvi de personalitats, aturar el temps, paradoxes temporals, viatges interdimensionals ...), cada tema és tractat com jo no he vist abans, és a dir, de una forma gens efectista ni carregada de girs de guió o de ritme trepidant, sinó amb un punt de vista dramàtic pur, senzill i realista que va filant lentament un teixit complex, que promet -si té segona temporada- ser molt més complex encara, com si això fos només un tast, un aperitiu.

Recomano veure Tales from the Loop, principalment per a les persones que vulguin alguna cosa diferent, que no esperin una acció vibrant i plena de convulsions, per a les que sàpiguen o vulguin gaudir d'un plat cuinat a foc lent, però amb ingredients per a un sofregit de primera qualitat.

Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.